Tutorial - Ondersteuningsmogelijkheden

From distributed.net
Jump to navigationJump to search

Hulp krijgen via IRC

Om gebruik te kunnen maken van IRC (Internet Relay Chat), zal je eerst een IRC client moeten downloaden, als je dat niet al gedaan hebt. Populaire IRC clients voor de belangrijkste platforms zijn:

Als je de client hebt gedownload, dan moet je de software gaan configureren. Gebruik daarvoor de documentatie die bij de software zit.

The twee belangrijkste dingen die ingesteld moeten worden zijn je 'nick' naam die je gaat gebruiken en een of meer IRC servers die je gaat gebruiken om een verbinding te gaan maken met het IRC netwerk.

Een aantal veel geziene nicks op het IRC kanaal van distributed.net, #distributed, zijn BovineOne, Nugget, Tempest3K, dctievent en url. De laatste twee zijn zogenaamde bots. Het zijn scripts die informatie geven aan de gebruikers van het kanaal als de huidige keyrate and adressen van webpagina's waar je meer informatie kan vinden over onderwerpen waarover wordt gesproken.

Je keuze voor een server (of servers) hangt af van je geografische lokatie en op welk IRC netwerk de kanalen zitten waar je een verbinding mee wilt maken. In sommige IRC clients (waaronder mIRC en ircle) zit een lijst met servers en het netwerk waarin zij zitten. De gulden regel is: kies een server die verbonden is met het netwerk waarmee je een connectie wilt maken en die dicht bij jou staat.

De IRC kanalen die door distributed.net gebruikt worden kan je vinden op het irc.freenode.net. Als je een verbinding hebt gemaakt met een freenode IRC server (irc.freenode.net), maak dan een verbinding (join) met het kanaal #distributed. Gewoonlijk kan je dit doen door het intikken van '/join #distributed' op de commando regel on in de window van je client en daarna op de Enter of Return toets de drukken. Andere manieren om een verbinding te maken met een kanaal kan je vinden in de documentatie van je client.

Met het kanaal #distributed zijn gewoonlijk nogal veel mensen verbonden en de activiteit loopt van 'hectisch' tot 'erg rustig'. Je kunt er praten met wie er ook maar verbonden is met het kanaal. Als je IRC client geen window heeft met een lijst van met het kanaal verbonden 'nick's, dan kan je zien wie er allemaal verbonden zijn door het commando '/names' in te geven op de commando regel of in de window van de client.

Onder de mensen op #distributed bevinden zich normaliter DCTI staf leden en ervaren gebruikers van over de hele werels. Het is dus erg waarschijnlijk dat iemand je zal kunnen helpen als je een vraag hebt over welk aspect van distributed.net dan ook. De meeste staf leden zijn 'channel operators' of 'ops'. Je kunt ops herkennen aan een @ voor hun nick en '/names' lijsten en zij worden meestal duidelijk aangegeven in grafische IRC clients. Channel operators houden het kanaal in de gaten en zij 'kicken' (verwijderen) mensen die zich niet volgens de geldende regels gedragen. Als je een kanaal joint is het meestal een goed idee eerst even een paar minuten alleen maar te kijken hoe de dingen gaan; dit wordt ook wel 'lurken' genoemd.

See also discussion page.

Mailinglijsten gebruiken

Er zijn een aantal [[Discussion/nl#lists | mailinglijsten}} beschikbaar die je van meer informatie kunnen voorzien over distributed.net en haar projecten.

Regionale ondersteuning

Als internationaal lid kan je contact opnemen met je Regionale Vertegenwoordiger die je vragen per email kan beantwoorden in je eigen taal. Delen van deze site zijn ook beschikbaar in verschillende talen. Je kan de pagina's benaderen via de talenlinks bovenaan de pagina's.

Plannen van de staf

.plans van leden van de staf zijn beschikbaar voor het geval je helemaal bij wilt blijven op het gebied van de voortgang van specifieke taken waar de verschillende leden aan werken. Om de .plan van een lid van de staf te bekijken klik je op de link "finger" naast de gebruiksnaam (het "finger" commando wordt op unix systemen gebruikt om .plans te bekijken). Je kunt ook het archief van de .plan van de verschillende staf leden bekijken door op de "archive" links op de overzichts .plan pagina te klikken of onderaan de .plan pagina van een staf lid op de link "more" te klikken.