Projekt DES

From distributed.net
< DES
Jump to navigationJump to search

des-iii: Seger!

DES-III avslutades med seger den 19 januari 1999 klockan 07.00 PST. Läs distributed.net:s pressrelease och RSA:s pressrelease. Du kan också se på de slutgiltiga statistiksiffrorna.

kort om des-iii:

12 december 1998 meddelade RSA officiellt att de skulle hålla DES-III-tävlingen, vilken skulle starta den 18 januari 1999 kl. 09.00 PST. För att anta utmaningen, började distributed.net att planera för att ånyo använda den lediga kapacitet som finns i datorer som för tillfället inte används men står påslagna, över hela världen. 256 nycklar skulle därigenom testas en efter en för att hitta den riktiga nyckeln som dekrypterar det hemliga meddelandet.

Men RSA satte också en tidsgräns för projektet:

upp till 24 timmar för att vinna $10,000
upp till 48 timmar för att vinna $5,000
upp till 56 timmar för att vinna $1,000
mer än 56 timmar - ingenting

För att matematiskt kunna anta denna enorma uppgift behövdes tusentals människor involverade över hela Internet, som var och en körde ett speciellt klientprogram på sina datorer och som då och då höll kontakt med våra servrar. När klientprogrammet kördes tilldelades datorerna en viss mängd med nycklar att testa och avgöra om det hemliga meddelandet kunde hittas. Med det här systemet, kallat bruce-force-metoden, hittar man lösningen fortare ju fler datorer man har som samverkar. Varje maskin med någon form av anslutning till internet kan användas.

För att göra det hela mer intressant, samarbetade distributed.net även med EFF:s hårdvara Deep Crack. På det här sättet kunde deras enorma hårdvarukapacitet kombineras med de tusentals mindre klienter som anslöt sig via internet till distributed.net. Trots EFF:s maskin, märkte vi att distributed.nets tusentals användare överträffade EFF-hårdvaran med mer än en faktor 2 i hastighet.

Summan av dessa faktorer gjorde distributed.net totalt sett segrade i utmaningen, och DES-III avslutades lyckligt den 19 januari 1999 klockan 07.00 PST, vilket gjorde att lösningen hittades på mindre än 24 timmar!

Om du vill veta mer om den här f.d. DES-tävlingen, kan du surfa till följande siter:

http://www.cypher.net/info/itar.html ITAR:s exportrestriktioner]

Tidigare DES-tävlingar

Den första DES-I-tävlingen avslutades den 17 juni 1997 av Rocke Verser. Även om distributed.net inte antog den tävlingen, var vi upptagna med att knäcka RC5-56-tävlingen samtidigt.

I den andra tävlingen, RSA DES II-1, var distributed.net för första gången officiellt med, och segrade den 23 februari 1998. Läs vårt pressmeddelande från Nugget och Duncan . Eller ta en titt på den interna mailinglistan för utannonseringar av den här typen

Tävlingen RSA DES-II-2 vanns av EFF:s DES-knäckare den 17 juli 1998, med distributed.net körande i bakhasorna, vad gäller antalet nycklar som knäcktes per sekund. Du kan se på ett antal nyhetsartiklar om EFF:s seger.

DES-III-tävlingen startades den 18 januari 1999 klockan 09.00 PST, och avslutades den 19 januari 1999 kl. 07.00 PST, av distributed.net, på mindre än 24 timmar. Under den här tävlingen, samarbetade distributed.net med EFF:s hårdvaruknäckningsmaskin, så att deras enorma kraft kunde samarbeta med de tusentals oberoende datorer runt om i världen som också körde vår klient.